Saffraan: voordelen, eigenschappen en gezondheidsrisico's (2024)

Saffraan: voordelen, eigenschappen en gezondheidsrisico's (1)

Saffraan is een specerij die bekend staat om zijn sterke aroma en kenmerkende kleur. Deze specerij bevat ook veel antioxidanten, die veel gezondheidsvoordelen kunnen hebben. Ongetwijfeld staat het in Spanje erom bekend dat het gebruikt wordt om kleur en smaak te geven aan de beroemde paella's.

Wetenschap suggereert dat saffraan de stemming kan verbeteren, het libido kan verhogen en oxidatieve stress kan bestrijden. Het is voor de meeste mensen veilig om te consumeren en heel gemakkelijk toe te voegen aan het dieet.

Wat is saffraan?

Saffraan is een specerij van de Crocus sativus-bloem, die in de leliefamilie zit. Dit is afgeleid van het stigma en de stijlen, draden genoemd, in de bloem zelf. We weten dat uw hoge waarde Het wordt gegeven door de moeilijkheid om het te oogsten. Boeren moeten de delicate draden van elke bloem met de hand oogsten. Vervolgens verhitten en harden ze de strengen uit om de smaak naar voren te brengen. Het is dit extra werk dat het tot een van de duurste specerijen ter wereld maakt.

Het heeft een pittige, aardse smaak die subtiele tonen van fruit, honing of bloemen kan hebben. De unieke en enigszins onbeschrijflijke smaak van saffraan is te danken aan de chemicaliën safranal en picrocrocine, die de plant zijn kenmerkende smaak en felgele tint geven. Een goede substituut van deze specerij is kurkuma, die de gouden tint van de specerij kan recreëren, maar het mist de unieke smaak die met geen enkele andere specerij kan worden gereproduceerd.

De saffraan moet worden opgeslagen in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats en blijft zes maanden vers. Om de houdbaarheid zo lang mogelijk te verlengen, is het raadzaam om het in een lichtdichte container te bewaren, zoals een tinnen container of een glazen pot gewikkeld in aluminiumfolie, omdat blootstelling aan licht de smaak sneller kan verzwakken. .

Saffraan: voordelen, eigenschappen en gezondheidsrisico's (2)

Voordelen van zijn gebruikelijke consumptie

Het is ontstaan ​​in Griekenland, waar het werd vergoddelijkt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen. Mensen aten saffraan om het libido, de stemming en het geheugen te verbeteren. Tegenwoordig weten we dat er veel meer voordelen zijn aan het verbruik ervan.

Heeft antioxiderende eigenschappen

Saffraan bevat een indrukwekkend scala aan plantaardige stoffen die werken als antioxidanten, moleculen die cellen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Opmerkelijke antioxidanten in saffraan zijn crocine, crocetin, safranal en kaempferol.

La crocine en crocetin Het zijn carotenoïde pigmenten en verantwoordelijk voor de rode kleur. Beide verbindingen kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren, eetlust verminderen en helpen bij het afvallen. safranal geeft het zijn kenmerkende smaak en aroma. De wetenschap toont aan dat het de stemming, het geheugen en het leervermogen kan helpen verbeteren, en hersencellen kan beschermen tegen oxidatieve stress.

Tenslotte de kaempferol Het wordt gevonden in de bloemblaadjes van bloemen. Deze verbinding is in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals verminderde ontsteking, eigenschappen tegen kanker en antidepressiva.

Saffraan verbetert de stemming

Saffraan staat bekend als de «zon kruid«. Dat komt niet alleen door de kleur, maar ook omdat het je humeur kan verbeteren. De wetenschap heeft aangetoond dat saffraansupplementen significant effectiever waren dan placebo's bij de behandeling van symptomen van milde tot matige depressie. Andere studies toonden aan dat het dagelijks innemen van 30 mg saffraan even effectief was als fluoxetine, imipramine en citalopram, conventionele behandelingen voor depressie.

Bovendien lijken zowel de bloembladen van deze specerij als het draadachtige stigma effectief te zijn tegen milde tot matige depressie. Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn langere studies bij mensen met meer deelnemers nodig voordat saffraan kan worden aanbevolen als behandeling voor depressie.

Kankerbestrijdende eigenschappen

Deze specerij is rijk aan antioxidanten, die helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen. Schade door vrije radicalen is in verband gebracht met chronische ziekten, zoals kanker. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat saffraan en zijn verbindingen selectief darmkankercellen doden of hun groei onderdrukken, waardoor normale cellen ongedeerd blijven.

Bovendien hebben studies aangetoond dat crocine, de belangrijkste antioxidant in saffraan, kankercellen gevoeliger kan maken voor chemotherapie. Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn de kankerbestrijdende effecten van saffraan slecht bestudeerd bij mensen en is er meer onderzoek nodig.

Vermindert symptomen van premenstrueel syndroom

Dit is een term die de fysieke, emotionele en psychologische symptomen beschrijft die optreden vóór het begin van een menstruatie. De wetenschap toont aan dat saffraan kan helpen bij het behandelen van de symptomen van PMS. Vrouwen van 20 tot 45 jaar die dagelijks 30 mg saffraan innemen, zijn effectiever dan placebo voor de behandeling van PMS-symptomen.

Een andere studie wees uit dat het simpelweg ruiken van het kruid gedurende 20 minuten hielp om PMS-symptomen, zoals angst, en verminderde stresshormoonspiegels te verminderen.

Saffraan is een afrodisiacum

Afrodisiaca zijn voedingsmiddelen of supplementen die het libido helpen verhogen. Studies hebben aangetoond dat deze specerij lustopwekkende eigenschappen kan hebben, vooral bij mensen die antidepressiva gebruiken. Bijvoorbeeld, het dagelijks innemen van 30 mg saffraan gedurende vier weken verbeterde de erectiele functie aanzienlijk in vergelijking met placebo bij mannen met aan antidepressiva gerelateerde erectiestoornissen.

Bij vrouwen met een laag seksueel verlangen als gevolg van het gebruik van antidepressiva, verminderde saffraan 30 mg per dag gedurende vier weken seksgerelateerde pijn en verhoogde seksueel verlangen en lubricatie, vergeleken met placebo.

Help om gewicht te verliezen

Het eten van kleine snacks is een veel voorkomende gewoonte die u in gevaar kan brengen voor ongewenste gewichtstoename. Volgens de wetenschap kan saffraan snacken helpen voorkomen door je eetlust te beteugelen. In een onderzoek van acht weken voelden vrouwen die saffraansupplementen namen zich significant tevredener, aten minder vaak tussendoortjes en verloren significant meer gewicht dan vrouwen in de placebogroep.

In een ander onderzoek van acht weken hielp het nemen van een supplement met saffraanextract de eetlust, de body mass index (BMI), de middelomtrek en de totale vetmassa aanzienlijk te verminderen. Wetenschappers weten echter niet zeker hoe deze specerij de eetlust kan beteugelen en kan helpen bij het afvallen.

Saffraan: voordelen, eigenschappen en gezondheidsrisico's (3)

Gebruik van saffraan in recepten

Deze specerij wordt nog steeds het meest gebruikt in de mediterrane, Aziatische en Europese keuken. Het is echter ook te vinden in een verscheidenheid aan gerechten over de hele wereld, van Spaanse paella en andere Griekse en Italiaanse rijstgerechten tot rijke Indiase recepten en Zweedse saffraanbroodjes.

Het wordt het best gebruikt in gerechten die een aanzienlijke hoeveelheid bevatten vloeistof, zoals bouillabaisse en risotto, omdat het sudderen nodig is om alle smaak vrij te maken. Eerst moeten de saffraandraden tot een poeder worden vermalen, met behulp van een vijzel en stamper om de bloesems te breken, en vervolgens het kruid toevoegen aan heet water of kookvloeistof om de volledige omvang van de kleur en aromaten in de saffraan naar voren te brengen. gras. Met een kleine hoeveelheid van de waardevolle specerij kom je een heel eind, dus je hoeft niet meer dan een snufje van de draden te vermalen.

Een andere eenvoudige manier om een ​​maaltijd met saffraan aan te vullen, is door een paar strengen toe te voegen aan een kop heet water. Door dit te doen, wordt het meeste van zijn smaak geëxtraheerd. Zowel het water als de saffraan kunnen aan het einde van de kooktijd aan een hartig gerecht worden toegevoegd.

Deze specerij is ook steeds vaker als supplement verkrijgbaar, meestal in poedervorm in capsules. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen en met een arts te praten voordat u een nieuw supplement inneemt.

Zijn er contra-indicaties?

Zoals we al eerder zeiden, is het niet gebruikelijk dat er risico's zijn bij de consumptie van saffraan. Koken met deze specerij is een geweldige manier om het aan je dieet toe te voegen zonder het risico te lopen er te veel van te consumeren. Het is over het algemeen veilig om dagelijks tot 1,5 gram saffraan in te nemen, maar te veel eten kan giftig zijn. Onderzoekers beschouwen meer dan 5 gram als een toxische dosis. Het is ook niet normaal om die hoeveelheid te eten in normale situaties.

Zeer hoge doses kunnen gevaarlijker zijn voor bepaalde groepen mensen. De wetenschap waarschuwt bijvoorbeeld vrouwen zwanger Ze moeten vooral vermijden om meer dan 5 gram per dag te consumeren, omdat dit een stimulerend effect heeft op de baarmoeder. De allergische reacties ze zijn een mogelijkheid. Iedereen die symptomen van een allergische reactie ervaart na het nemen van saffraan, moet een arts raadplegen.

Een ander probleem met saffraan, vooral de poederversie, is dat het kan worden vervalst met andere ingrediënten, zoals bieten, roodgeverfde zijdevezels, kurkuma en paprika. Vervalsing verlaagt de kosten voor fabrikanten, aangezien echte saffraan duurder is om te oogsten.


Saffraan: voordelen, eigenschappen en gezondheidsrisico's (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 6582

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.