Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (2024)

Ben je van plan om een Labradoodle aan te schaffen? Dan moet je eerst bepalen wat voor soort Labradoodle je precies in huis wil halen. Er zijn namelijk verschillende Labradoodle soorten. Ook onderscheid ik verschillende Labradoodle maten, vachten en Labradoodle kleuren. Op deze pagina lees je hier meer over.

De verschillende Labradoodle soorten

De Labradoodle heeft verschillende generaties die worden verdeelt in drie soorten, namelijk een Labradoodle Origin, ook wel een ‘gewone’ Labradoodle genoemd, een Australian Labradoodle Foundation (dit is de voorloper van de Australian Labradoodle) en de Australian Labradoodle. Voor je een Labradoodle gaat kopen, moet je voor jezelf bepalen welke generatie je in huis wil halen.

Wil je bijvoorbeeld een Australian Labradoodle Foundation of pure Australian Labradoodle kopen, dan moet je dit bij een erkende fokker doen. Je krijgt bij deze honden altijd een stamboom mee. De 'gewone' Labradoodle kun je ook zonder stamboom aanschaffen, bijvoorbeeld bij een niet-erkende fokker of gewoon op Marktplaats.

In onderstaande alinea’s worden de drie soorten Labradoodles kort beschreven.

Labradoodle Origin

De Labradoodle Origin wordt ook wel de 'gewone' Labradoodle genoemd, dit is een kruising tussen een labrador en een poedel. De 'gewone' Labradoodle heeft een kleine kans op een allergie vriendelijke vacht.

Australian Labradoodle Foundation

Een Australian Labradoodle Foundation is een kruising tussen een Labradoodle Origin en een co*cker Spaniel. De afkorting voor deze Labradoodle is ALF, een ALF generatie is de voorloper van de Pure Australian Labradoodle. Deze Labradoodles hebben een grote kans op een allergie vriendelijke vacht.

De Australian Labradoodle

Pas vanaf de vierde ALF generatie mag er officieel gesproken worden van een Australian Labradoodle. De Australian Labradoodle heeft de meeste kans op een hypoallergene vacht.

In dit artikel lees je meer over alle Labradoodle generaties + infographic.

De verschillende Labradoodle maten

Er zijn ook verschillende Labradoodle maten. Ik onderscheid er drie, namelijk de miniatuur Labradoodle, de medium Labradoodle en de Standaard Labradoodle.

De Labradoodle Mini

De Mini Labradoodle heeft een schofthoogte van 35 tot 43 centimeter en weegt tussen de 10 en 15 kilo. Houd je van kleine honden? Dan is de Labradoodle Miniatuur zeker iets voor jou.

De Labradoodle Medium

Een Labradoodle Medium heeft een schofthoogte van 43 tot 53 centimeter. Deze Labradoodle weegt tussen de 15 en 21 kilo. Vind je de Labradoodle Miniatuur iets te klein, maar wil je ook geen grote hond in huis halen? Dan is de Labradoodle Medium iets voor jou.

De Labradoodle Standaard

De grootste maat wordt ook wel de Labradoodle Standaard genoemd. Deze hond heeft een schofthoogte van 53 tot 63 centimeter. De hond weegt tussen de 23 en 42 kilo. Houd je van grote honden? Dan denk ik dat de Labradoodle Standaard het beste bij je past van alle Labradoodle maten.

Let op: de Australian Labradoodle maten kunnen iets afwijken van bovenstaande maten. Een Australian Labradoodle kan iets lichter en kleiner zijn dan een gewone Labradoodle. Wel kun je grofweg bovenstaande maten aanhouden, ook als het om de Australian labradoodle gaat.

De verschillende Labradoodle kleuren

Labradoodles zijn er niet alleen in diverse soorten en maten, maar ook in verschillende kleuren. Hieronder bespreek ik alle Labradoodle kleuren.

Labradoodle zwart

Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (1)

De zwarte Labradoodle komt veel voor in Nederland. Het voordeel van een zwarte Labradoodle, is dat je viezigheden op de vacht niet zo goed kunt zien. Hierdoor ziet je hond er over het algemeen schoner uit, ook als je het beestje niet iedere dag in bad doet of onder de douche zet.

Labradoodle bruin

Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (2)

Vind je de Labradoodle zwart iets te donker? Dan kun je er ook voor kiezen om een bruine Labradoodle te kopen. De vacht is iets lichter dan de vacht van een zwarte Labradoodle. Toch is de vacht van een bruine Labradoodle donker genoeg om bepaalde viezigheden goed te verbergen. Handig!

Labradoodle wit

Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (3)

Een Labradoodle wit wordt ook wel een Labradoodle cream genoemd. De vacht van een witte Labradoodle is prachtig, maar ziet er wel sneller vies uit dan de vacht van een zwarte of bruine Labradoodle. Wil je jouw hond met witte vacht er schoon uit laten zien, dan is het belangrijk om de vacht goed te verzorgen.

Labradoodle abrikoos

Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (4)

Een Labradoodle abrikoos heeft een beetje een roodkleurige vacht. Veel abrikooskleurige Labradoodles, hebben meerdere kleuren haren in de vacht. Dit geeft de vacht diepgang. Daarom vinden veel mensen Labradoodles met een abrikooskleurige vacht erg mooi.

Labradoodle zilver

Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (5)

Een Labradoodle zilver heeft een grijze vacht. Op sommige plekken is de vacht vrij donker. Dit is voornamelijk het geval bij de romp van de hond.

Een zilveren Labradoodle heeft vaak lichtere poten dan een zwarte Labradoodle. Aan de poten van een zilveren Labradoodle kun je dan ook goed zien dat het geen zwarte hond is. Ook de neus en de staart van een zilveren Labradoodle zijn vaak wat lichter dan de neus en staart van een zwarte Labradoodle.

Een Labradoodle parti

Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (6)

Tot slot een Labradoodle parti, deze Labradoodle heeft een mix van meerdere kleuren. De kleurencombinaties die het meest voorkomen, zijn de combinaties wit/bruin en wit/zwart.

De vacht van een Labradoodle

Naast verschillende soorten, maten en kleuren, onderscheiden we ook verschillende Labradoodle vachten. Het gaat om de wolvacht, de curly fleece vacht en de wavy fleece vacht.

Wol (Curly)

Een Labradoodle met wolvacht heeft duidelijke krullen in de vacht. Deze vacht wordt ook wel curly genoemd. Een wolvacht kan vrij ruw zijn en is bovendien erg dicht. Deze lijkt op een typische poedel vacht.

Curly fleece

Een curly fleece vacht is een combinatie van de wollenvacht en fleecevacht. Deze vacht heeft ook krullen, maar deze zijn veel minder stug en ruw dan bij een hond met wollenvacht het geval is.

Wavy fleece

Een Labradoodle met wavy fleece vacht heeft een zachte en langharige vacht met golvende krullen. De vacht is veel minder dicht en stug dan bij de wolvacht en de curly fleece het geval is. De meeste Australian Labradoodles hebben een wavy fleece vacht. Alle Australian Labradoodles zijn hypo-allergeen. Dit maakt ze erg geschikt voor mensen met een hondenallergie.

Het aanschaffen van een specifieke kleur of soort

Wil je een Labradoodle aanschaffen? Dan bepaal je niet alleen welke soort Labradoodle je in huis wil halen en welke maat hij moet hebben, maar kies je ook welke kleur jouw Labradoodle moet hebben.

Ben je opzoek naar een specifieke soort, maat of kleur, dan kun je hier actief naar op zoek gaan. De meeste fokkers verkopen vaak één soort Labradoodle. Ga op zoek naar een fokker die de juiste soort en kleur Labradoodles verkoopt en je vindt hier vanzelf een leuke hond die je al snel mee naar huis kunt nemen.

Welke Labradoodle Soorten, Maten en Kleuren zijn er? • Wuuf (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kimberely Baumbach CPA

Last Updated:

Views: 5761

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kimberely Baumbach CPA

Birthday: 1996-01-14

Address: 8381 Boyce Course, Imeldachester, ND 74681

Phone: +3571286597580

Job: Product Banking Analyst

Hobby: Cosplaying, Inline skating, Amateur radio, Baton twirling, Mountaineering, Flying, Archery

Introduction: My name is Kimberely Baumbach CPA, I am a gorgeous, bright, charming, encouraging, zealous, lively, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.