Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma (2024)

Jouw springplank naar de boardroom

De stap van bestuurder, executive of senior manager naar een toezichthouders- of commissarisrol vraagt nieuwe competenties en verantwoordelijkheden. Deze nieuwe rol brengt namelijk nieuwe dynamiek en taken met zich mee. Doordat je meer op afstand staat, moet je grip krijgen op de inhoud en begrijpen welke complexe dynamiek de rol van toezichthouder of commissaris met zich meebrengt. Met het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma (BCTP) bereid je je zo efficiënt mogelijk voor op de rol van commissaris en/of toezichthouder.Naast onsBeginnend Commissaris en Toezichthouder Programma (BCTP) bieden wij een breed scala aan andere .

Waarom TIAS School for Business & Society?

  • Een top-ranked business school in Executive en InCompany Education volgens de Financial Times
  • Uitsluitend topacademici en de beste praktijkexperts als docenten
  • Direct toepasbare wetenschappelijke en praktijkgerichte kennis
  • Flexibele leertrajecten afgestemd op jouw behoeften

Deelnemersprofiel Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma

Het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma is toegankelijk voor kandidaten die de ambitie en het uitzicht hebben op een commissariaat of een toezichthoudende functie. Daarnaast is dit programma bedoeld voor professionals met een eerste positie als commissaris en/of toezichthouder en maximaal 1 tot 2 jaar ervaring als lid van een boardroom. Deelnemers zijn bijvoorbeeld:

  • C-suite en bestuurders
  • Senior executives in het 2e of 3e echelon van grote organisaties
  • Managing directors of MT-leden van middelgrote organisaties
  • Regiodirecteuren en countrymanagers
  • Businessunitdirecteuren

Toelatingseisen

Wij streven voor het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma naar deelnemersgroepen met een gevarieerde mix van deelnemers uit verschillende vakgebieden, zowel uit de profit als non-profit sector. Daarom hanteren wij toelatingseisen. Op die manier garanderen wij onderwijs op topniveau. Wat wij vragen:

  • een afgeronde wo- of hbo-opleiding
  • strategische verantwoordelijkheid op een bestuurs-, executive of seniorpositie
  • minimaal 15 jaar werkervaring, waarvan 8 jaar op managementniveau

Verschillende programma’s voor commissarissen en toezichthouders

Twijfel je tussen het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma en het Commissaris en Toezichthouders Programma? Dan nodigen wij je graag uit om contact op te nemen met de Program Adviser. Zij helpt je graag verder met in kaart brengen welk programma het beste bij je past.

Vaardigheden, content en context

Als toezichthouder of commissaris moet je beschikken over competenties en vaardigheden, waarmee je de content en context eenvoudig kunt doorgronden. Het gaat hier dan voornamelijk om de content van de tactische en strategische bedrijfsvoering versus het grotere plaatje, de context, die jij als commissaris of toezichthouder nog meer mee moet nemen in jouw rol. Jouw rol en impact als commissaris of toezichthouder is wezenlijk anders dan de rol waarin je tot nu toe hebt geëxcelleerd. Van een meer uitvoerende rol ga je naar een rol met meer afstand. Dit vraagt om nieuwe inzichten en vaardigheden, zowel op het gebied van hard controls als soft controls, die je direct in de praktijk kunt toepassen.

Het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma

Door je kennis en vaardigheden te verrijken, kun je snel je weg vinden als toezichthouder of commissaris. Het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma is er om je gedegen voor te bereiden op de volgende stap naar de boardroom. Je volgt (online)colleges bij topprofessoren en praktijkexperts die kennis hebben van actuele wet- en regelgeving, maar die je ook, minstens zo belangrijk, leren hoe je de juiste dynamiek creëert in de boardroom.

Wat levert het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma je op?

  • Je verrijkt je kennis met de meest recente academische inzichten én de vertaling daarvan naar de praktijk van commissaris en toezichthouder
  • Je begrijpt welke impact je in de boardroom kunt hebben, onder andere door meer kennis van de regels en effectief gedrag
  • Je vergroot je vermogen om verder te kijken dan de executive managementteam
  • Je ontwikkelt vaardigheden die je nodig hebt om slagvaardig te zijn, zelfs als je zelf niet direct aan het stuur zit
  • Je bouwt een groot netwerk op van gelijkgestemden
  • Blijf jezelf voortdurend ontwikkelen. TIAS organiseert jaarlijks diverse verdiepingsmodules die inspelen op nieuwe en opkomende thema's in de bestuurskamer. Deze sessies zorgen ervoor dat je voorop loopt in nieuwe ontwikkelingen en dat je je netwerk onderhoudt en uitbreidt. Vind hier, meer info over de verdiepingsmodules.

Professoren, universitair docenten en praktijkexperts

Laat je inspireren door vooraanstaande professoren, top universitair docenten en praktijkexperts op het gebied van governance, leiderschap, nieuwe businessmodellen, financiën, regelgeving en beloningsvraagstukken. De academische kennis wordt vervolgens aangevuld met ervaringen uit de praktijk. Prof. dr. Mijntje Lückerath is Academic Director van dit BCTP-programma. Zij is tevens verantwoordelijk voor de aansturing van het TIAS Commissaris en Toezichthouder Programma. Een diner met dinerspeech is onderdeel van de eerste en laatste module. Tijdens het laatste diner ontvang je een certificaat voor het volgen van BCTP-programma.

De inhoud van het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma

Het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma biedt theoretische kaders en een ‘peer-learning’-omgeving waar je met behulp van discussies en opdrachten je visie aanscherpt. Laat je inspireren door vooraanstaande professoren, top universitair docenten en praktijkexperts op het gebied van governance en leiderschap.

Complexe dynamiek in de rol als commissaris of toezichthouder

Grip krijgen op de inhoud en begrijpen welke complexe dynamiek de rol van toezichthouder of commissaris met zich meebrengt, zijn hoofddoelstellingen van het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma. Het programma bestaat uit 4 modules van 2 dagen, aangevuld met 3 groepscoachingsessies. De colleges vinden plaats van 09.30 - 17.00 uur.

  • Module Introductie op Corporate Governance, inclusief diner
  • Module Soft Controls: Leiderschap, Board Dynamics en Duurzaamheid
  • Module Hard Controls: Financiën, Juridisch zaken en Data
  • Module Benoemen en Belonen, inclusief diner

Module Introductie op Corporate Governance

In deze tweedaagse module gaan we in de op de opzet en het doel van goed ondernemingsbestuur. We behandelen zowel de meer formele werking van wetgeving, codes enzelfregulering, hetbelang van langetermijnwaardecreatie voor commissarissen en deinformele processen in de boardroom.

Module Soft Controls: Leiderschap, Board Dynamics en Duurzaamheid

Een nieuwe rol als toezichthouder vraagt vaak hele andere leiderschapskwaliteiten dan die je tot nu toe hebt opgebouwd. In module 2 ontwikkel je een nieuw perspectief op effectief gedrag in deboardroom. Daarnaast gaan we verder op het thema langetermijnwaardecreatie door concreet duurzaamheid te integreren in je toezichtstaak.

Module Hard Controls: Financiën, Juridische zaken en Data

In de derde module gaan we vooral in op debenodigdebasis van harde kennis. Een groot deel van de commissaristaak richt zich op het kunnen lezen,begrijpen en benoemen vanfinanciële en risico-rapportages. Daarnaast zijn er bepaaldejuridische aspecten die je moet weten als beginnend commissaris, waaronder bijvoorbeeld aansprakelijkheid. Totslot wordt in dezemodule ingegaan op nieuwe businessmodellen en het gebruik van data, een onderwerp dat steeds meer aandacht verdient in deboardroom.

Module Benoemen en Belonen

In deze laatste module staat de werkgeversrol van rvc’s en rvt’s centraal, waaronder zowelselectie en benoemen en belonen behoren. Daarnaast gaan we in op hetpsychologische aspect vanmachtsverhoudingen en op de meeste effectieve vorm van communicatie door commissarissen.

Voorbereiding op het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma

Op de online leeromgeving CANVAS staan literatuur en artikelen die je kunt lezen om je voor te bereiden op de modules. We maken onderscheid tussen 1) basisliteratuur, 2) casuïstiek en 3) achtergrondliteratuur. Het lezen van de basisliteratuur is aan te bevelen als inhoudelijke voorbereiding op de modules. Het lezen van de casuïstiek is noodzakelijk voor een actieve deelname aan de casebesprekingen en de achtergrondliteratuur is bedoeld voor deelnemers die verder willen lezen en meer willen weten.

Data en locaties beginnend commissaris en toezichthouder programma

NaamLocatieStartdatum
Beginnend Commissaris en Toezichthouder ProgrammaTilburg Campus23 september 2024
Beginnend Commissaris en Toezichthouder ProgrammaUtrecht Campus14 april 2025

Kosten Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma

De investering voor het Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma is € 13500 (vrij van btw) inclusief literatuur en maaltijden. Hiervoor neem je deel aan 4 modules en 3 groepscoachingsessies. Na afronding van het programma ontvang je een diploma van deelname van TIAS School for Business and Society. De programmaprijs is vrijgesteld van btw.

Hoe financier je de opleiding?

Je hebt de opleiding gevonden die het beste past bij jouw leerdoelen en ambities. Maar hoe financier je deze? Daarvoor zijn verschillende manieren. Je werkgever kan een rol spelen, maar er zijn ook interessante wettelijke regelingen waar je zelf gebruik van kunt maken. We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Lees hier over de mogelijkheden»

Docenten Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma

Onze docenten zijn diep verankerd in de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid. Door deze verbinding weten zij als geen ander hoe zij de academische theorieën, modellen en principes kunnen vertalen naar actuele ontwikkelingen en vraagstukken.

Mijntje Lückerath, hoogleraar Corporate Governance en Academic Director: ‘Het gaat erom dat je leert hoe je met mensen met verschillende achtergronden, met verschillende perspectieven, met verschillende persoonlijkheden tot effectieve besluitvorming en langetermijnwaardecreatie komt. Die dynamiek in de boardroom, dat leren, dat herkennen, dat is waar we ons in het programma op richten.’

Academic Director

Mijntje Lückerath

Full Professor

Docenten

Oscar David

Adjunct Professor

Joost van Mierlo
Erik Vermeulen

Professor of Business & Financial Law

Mieke Pigeaud-Wijdeveld

Eigenaar

Wouter Scheepens

Lecturer

Camiel Selker

Lecturer

Egge van der Poel

Senior Data Strategy Consultant

Margot Schumacher

Adjunct Professor

Hanke Lange

Bestuursadviseur

Start je inschrijving

Naar aanleiding van je inschrijving beoordeelt de Academic Director jouw CV. Nadat de Academic Director vast heeft gesteld dat je aan de toelatingseisen voldoet, ontvang je de officiële studieovereenkomst en kun je je inschrijving definitief maken.

Blijf jezelf voortdurend ontwikkelen

Met het programma voor Beginnend Commissaris en Toezichthouder (BCTP) bereid je je op de meest efficiënte wijze voor op de functie van commissaris en/of toezichthouder. In dit programma zorgen we ervoor dat je de benodigde competenties en vaardigheden ontwikkelt om je rol in de bestuurskamer direct succesvol op te pakken. In het programma staan de meest recente academische inzichten én de vertaling naar de praktijk van commissaris en toezichthouder centraal.

Om ervoor te zorgen dat jij gevoed blijft met actuele inzichten, biedt TIAS verdiepingsmodules aan. In deze eendaagse modules, behandelen we actuele onderwerpen die zich afspelen of juist opkomen in bestuurskamers. Op deze pagina vind je een overzicht van de verdiepingsmodules die op dit moment gepland staan en voor de volledigheid ook een overzicht van de onderwerpen die al eerder behandeld zijn.

Ben je verhinderd op de datum van een aankomend thema. of zie je een thema dat je aanspreekt, maar dat al eerder is behandeld? Geen probleem, veel van deze eendaagse modules zullen vaker terugkomen, indien we merken dat er voldoende interesse is voor dat onderwerp. Voor de laatste planning of voor meer informatie over deze modules, kan je altijd contact opnemen met je Program Adviser.

Als deelnemer of alumnus van BCTP profiteer je van korting op de opleidingsprijs van deze verdiepingsmodules

Aankomende verdiepingsmodules:

Op korte termijn, wordt er weer een nieuwe verdiepingsmodule aangekondigd voor het najaar 2024.

Voorgaande verdiepingsmodules

Verdiepingsmodule: Cybersecurity en IT voor commissarissen

Cybersecurity en IT zijn onderwerpen waar commissarissen en toezichthouders vaak geen specifieke kennis over hebben, maar die wel grote risico’s met zich mee kunnen brengen en soms grote investeringen vragen. Samen met deskundigen richten we ons tijdens deze eendaagse verdiepingsmodule op het verstevigen van jouw begrip van dit onderwerp.

Verdiepingsmodule: Handvatten voor commissarissen en toezichthouders bij toezicht op grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag is met afstand het meest voorkomende en impactvolle issue in organisaties op dit moment. In deze eendaagse verdiepende masterclass voor commissarissen en toezichthouders leer je alles over het voorkomen en aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in de organisatie. Meer informatie over dit programma ishierte vinden.

Online brochure

Online aanmelden

Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma (11)

Sabine van Eersel

Program Adviser

+31 13 4663961

Opleidingsadvies

Dit programma InCompany volgen?

Meer over InCompany

Beginnend Commissaris en Toezichthouder Programma (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terence Hammes MD

Last Updated:

Views: 5999

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terence Hammes MD

Birthday: 1992-04-11

Address: Suite 408 9446 Mercy Mews, West Roxie, CT 04904

Phone: +50312511349175

Job: Product Consulting Liaison

Hobby: Jogging, Motor sports, Nordic skating, Jigsaw puzzles, Bird watching, Nordic skating, Sculpting

Introduction: My name is Terence Hammes MD, I am a inexpensive, energetic, jolly, faithful, cheerful, proud, rich person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.